Erdélyben Otthon > Gasztronómia > Padlizsánkrém avagy vinete

Padlizsánkrém avagy vinete

Gyerekkorom óta elengedhetetlen eledel a családunkban a vinete, legyen szó egy ünnepről vagy a vasárnapi családi ebédről, tökéletes előétel választás. Amikor Magyarországra költöztünk, mindenki el volt képedve, hogy kisgyermekként imádom a padlizsánkrémet, hiszen az elég “rossz ízű”. Majd amikor már elég nagy lettem, és rákényszerültem arra, hogy konyhatündér legyek :), az első dolog amit elkészítettem, nem volt más, mint a vinete. Meg akartam győzni a barátaimat, hogy ez nem egy ördögtől való étel, sőt kifejezetten finom. Most megosztom az én receptem, egyszer mindenképp ki kell próbálni!

Hozzávalók (4 főre, vagy – egy rosszabb pillanatomban – 1 főre):

  • 4 vinete (padlizsán)
  • 1 tojássárgája
  • 3 dl olaj
  • 2 mk. mustár
  • 1 nagyobb fej lilahagyma
  • 3 cikk (gerezd) fokhagyma
  • bors
  • citromlé
  • delikát

Elkészítés:

A jó vinete titka a padlizsán tűzön való sütése, de sajnos nincs az év minden napján grillszezon, szóval ki kellett ezt valahogy küszöbölni. Nincs más dolgunk, mint a padlizsánt alufóliába csomagolni és berakni a sütőbe, addig amíg olyan puha nem lesz, hogy csak kés segítségével szét tudjuk nyomni, ne legyen szükség turmixolásra. Felkockázzuk a hagymát, fokhagymanyomóval összenyomjuk a fokhagymát, majd a vinetéhez adjuk. Ízlés szerint fűszerezzük, majd pár csepp citromot hozzáadunk.

Ha igazán autentikusak szeretnénk lenni, a házi majonéz elengedhetetlen. A tojássárgájat összekeverjük a mustárral és egy csipet sóval, majd apránként adagolva hozzáadjuk az olajat. Ha ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a vinetéhez és készen is vagyunk a tökéletes előétellel. Tálaláshoz erősen ajánlott a pityókás kenyér!

(Borítókép: depositphotos.com)

kapcsolódó írások

Vélemény, hozzászólás?