Erdélyben Otthon > Gasztronómia > Puliszka és bulz

Családunk imádja ezt az egyszerű, mégis nagyszerű ételt. Könnyű elkészíteni, és finom köret ebédhez, de kissé „megbolondítva” önálló vacsorának is kiváló.

Hozzávalók:

1,5 l víz

1 kk só

1 kk olaj (oliva is lehet)

250 -300 g kukoricadara

A vizet felteszem a közepes tűzre, hozzáadom a sót és az olajat. Még a hideg vízbe kezdem szórni a kukoricadarát, és kevergetem közben fakanállal, így nem tud összecsomósodni. Addig főzőm, és igen gyakran kevergetem, míg a massza szépen összeáll, nem túl kemény, nem túl folyós. Lehet hozzáadni még egy kis vizet, vagy darát, ha nem megfelelő az állaga.

Melegen tálalva reszelt sajttal, juhtúróval, tejföllel vagy akár tejjel is finom, de húsok mellé (például egy kis sült szalonnával, vagy kacsazsírral is igen ízletes).

Ez pedig a bulz…


Van egy románosabb változata, amelyet főleg juhpásztorok készítenek a szabadban, de otthoni körülmények között is kivitelezhető.

A keményebbre megfőtt puliszkát egy megzsírozott/vajazott vágódeszkára teszem (egy maréknyit), kör alakura formázom, majd a közepébe teszek egy nagykanálnyi juhtúrót. Megszórom egy kis friss kaporral, majd összehajtogatom egy szép gombócot formázva belőle. Néhány ilyen gombócot vajban, zsiradékban szép pirosra megsütök minden oldalon, a végén leöntöm tejföllel. (A juhászok a gombócokat parázson sütik meg, ez az igazi BULZ)

Nem teljesen fogyókúrás, de érdemes kipróbálni…

kapcsolódó írások

Vélemény, hozzászólás?