Erdélyben Otthon > Gasztronómia > Burgonya – vacsora

Itt van október, itt vannak a hűvösebb napok, a korai sötétedés. Mit is együnk ilyenkor esténként, ami nem nehéz, de mégis laktató és finom?

Talán többen ismerik Dán Franciska nevét és (legalábbis Erdélyben) híres könyvét, a Gondos Háziasszonyt. A könyv 1956-ban jelent meg magyar nyelven, Bukarestben. Ez volt annak idején a háziasszonyok „bibliája”. Jó receptek, hasznos háztartási tanácsok, pontos leírások. Nos, ezt a könyvet lapozgattam a napokban, és sok olyan finomságot találtam, amelyeket érdemes kipróbálni.

Most két olyan burgonyás receptet osztok meg az olvasóimmal, amelyek egyszerűek, és talán jól jönnek a hűvös októberi napokon, vacsorára.

Köményes sült burgonya

A burgonyát szép, tisztára mossuk, megtöröljük, majd hosszában kettévágjuk, zsiradékkal kikent tepsibe, a gömbölyű felével alul, egymás mellé helyezzük, a vágási felületet bekenjük vajjal, behintjük sóval és köménymaggal. Sütőben szép pirosra sütjük.

Burgonyaétel

Egy kilogramm burgonyát héjában megfőzünk. Míg a burgonya fő, palacsinta tésztát készítünk 2 tojásból, 2 kanál lisztből és 6 deci tejből, vagy 5 deci vízből. Hozzáadunk 2 kanál apróra vágott petrezselymet, kaprot, vagy ízlés szerinti zöld fűszert. Ha megfőtt a burgonya, karikára vágjuk, beletesszük egy kivajazott tűzálló edénybe, és leöntjük a palacsinta tésztával. A tetejét megszórjuk sajttal, majd a sütőben szép, pirosra sütjük.  

Ezekhez a könnyű ételekhez jól illik a joghurt vagy az aludttej.

Jó étvágyat kívánok!

kapcsolódó írások

Vélemény, hozzászólás?