Itt van október, itt vannak a hűvösebb napok, a korai sötétedés. Mit is együnk ilyenkor esténként, ami nem nehéz, de mégis laktató és finom?
Talán többen ismerik Dán Franciska nevét és (legalábbis Erdélyben) híres könyvét, a Gondos Háziasszonyt. A könyv 1956-ban jelent meg magyar nyelven, Bukarestben. Ez volt annak idején a háziasszonyok „bibliája”. Jó receptek, hasznos háztartási tanácsok, pontos leírások. Nos, ezt a könyvet lapozgattam a napokban, és sok olyan finomságot találtam, amelyeket érdemes kipróbálni.
Most két olyan burgonyás receptet osztok meg az olvasóimmal, amelyek egyszerűek, és talán jól jönnek a hűvös októberi napokon, vacsorára.
Köményes sült burgonya
A burgonyát szép, tisztára mossuk, megtöröljük, majd hosszában kettévágjuk, zsiradékkal kikent tepsibe, a gömbölyű felével alul, egymás mellé helyezzük, a vágási felületet bekenjük vajjal, behintjük sóval és köménymaggal. Sütőben szép pirosra sütjük.
Burgonyaétel
Egy kilogramm burgonyát héjában megfőzünk. Míg a burgonya fő, palacsinta tésztát készítünk 2 tojásból, 2 kanál lisztből és 6 deci tejből, vagy 5 deci vízből. Hozzáadunk 2 kanál apróra vágott petrezselymet, kaprot, vagy ízlés szerinti zöld fűszert. Ha megfőtt a burgonya, karikára vágjuk, beletesszük egy kivajazott tűzálló edénybe, és leöntjük a palacsinta tésztával. A tetejét megszórjuk sajttal, majd a sütőben szép, pirosra sütjük.
Fotók: pixabay
Ezekhez a könnyű ételekhez jól illik a joghurt vagy az aludttej.
Jó étvágyat kívánok!