Erdélyben Otthon > Gasztronómia > Rakott padlizsán

A padlizsán (erdélyiesen vinette), nagyon kellemes ízű, közkedvelt zöldség, amelyet sokféle képen lehet elkészíteni. Íme, a rakott változat:

Hozzávalók:

3-4 padlizsán,

½ kg darált hós (lehet sertés, csirke, vagy pulyka)

3 egész tojás

1 pohár tejföl vagy tejszín (400 g)

fűszerek: só, bors, paprika, szerecsendió, kapor

olíva olaj, vaj

némi prézli vagy zabpehely

Három- négy padlizsánt alaposan megmosunk és felszeleteljük, nagyjából 1 cm vastag szeletekre. Ha nem szeretjük a héját, vékonyan lepucolhatjuk.

Egy serpenyőben olíva olajat melegítünk, és beletesszük a padlizsán szeleteket, megsózzuk, és mindkét oldalt megpirítjuk. Mikor elkészült, félre tesszük.

A serpenyőben teszünk némi olajat, és mikor forró beleteszünk fél kiló darált húst, fűszerezzük sóval, borssal, paprikával, szerecsendióval. Használhatunk zöld fűszereket is, például kaprot. A húst, folyamatos keverés mellett, puhára sütjük, teszünk hozzá kis vizet is, hogy jól megpuhuljon.

Egy tálban felverünk három tojást egy kis sóval, és hozzákeverünk egy pohár tejfölt, esetleg tejszint, amit jobban kedvelünk.

Egy jénai tálat kivajazunk, teszünk az aljába egy kevés prézlit (esetleg zabpelyhet). Erre egy réteg padlizsánt helyezünk el, majd ráhalmozzuk, és elegyengetjük a sült darált húst, majd újabb réteg padlizsán szeletet. Erre ráöntjük a tejfölös-tojásos keveréket. A tetejére vékonyra szeletelt paradicsomot teszünk és meghintjük reszelt sajttal.

180 fokra előmelegített sütőben kb egy óra alatt szépen összesütjük, vigyázunk, hogy a teteje ne égjen meg.

Nagyon finom, laktató eledel.

kapcsolódó írások

Vélemény, hozzászólás?