A padlizsánt megmosom, levágom a végét, majd hosszában csíkosan meghámozom (hogy egy kis héja is rajta maradjon), majd 1 cm vastag szeletekre vágom. A szeleteket egy tálba beteszem és enyhén megsózom. Kb. fél órát hagyom állni, hogy a kesernyés levét ki tudjam csavarni. Mikor ki lehet már a sós levet nyomkodni belőle, sütőpapírral kibélelt tepsire rakom, kis oliva olajjal megspriccolom, és 10 – 15 percig 180 fokon megsütöm a sütőben.
Közben olívaolajban megpárolom a felszeletelt hagymát, fokhagymát, ráteszem a darált húst és fellazítom a meleg vízzel. mikor már főni kezd, hozzáadom a fűszereket, és fedő alatt 30 – 40 percig jól átfőzöm. Mikor már jó puha a hús, hozzáadom a sűrített paradicsomot, és még 5 -10 percig főzöm, hogy összeérjenek az ízek.
Egy nagyobb kerámia edényt olívaolajjal megkenek, az alját behintem a zabpehellyel (aki nem kedveli, az használhat zsemlemorzsát). Egy sor padlizsánt teszek rá ( a mennyiség felét), majd a megfőtt darált húst. A húsra rászórom a reszelt sajt felét, erre pedig ráteszem a megmaradt padlizsán szeleteket. Ekkor enyhén felverem a tojást, hozzákeverem a tejfölt, kicsi sót ˙jól elkeverem, hogy ne legyen csomós, hanem szép, krémszerű), és ezt a keveréket ráöntöm a padlizsánra, majd megszóróm a maradék sajttal.
180 -200 fokon sütöm kb 20 percig, ekkor ráteszem a vékonyra szeletelt paradicsomokat, és tovább sütöm még 20 – 25 percet.
A sütőből kiveszem, egy kicsit hagyom még, hogy összeérjenek az ízek, majd kockákra vágva tálalom. Illik hozzá a főt burgonya, bulgur vagy puliszka.
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.ElfogadomAdatkezelési tájékoztató