Ha egy kiadós és finom édességre vágyunk, akkor a vargabéles jó választás.

Hozzávalók

25 dkg tészta (cérnametélt, kiskagyló, fodros kocka)
50 dkg túró
10 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
csipetnyi só
1 citrom reszelt héja
5 dkg vaj
2 dl tejföl
4 tojás
5 -10 dkg mazsola
1 csomag réteslap
olaj a lapok megkenéséhez

A tésztát enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, hideg vízzel átmossuk, lecsepegtetjük és hagyjuk teljesen kihűlni.

A túrót villával vagy mixerrel pépesre keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tejfölt, a tojássárgákat, a vajat és a mazsolát, majd jól összekeverjük.

A tojások fehérjéből kemény habbot verünk egy pici sóval, majd apránként hozzákeverjük a túrós masszához. A túrós keveréket óvatosan hozzáadjuk a főtt tésztához.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd egy réteslapot helyezünk legalul (nem baj, ha a tepsi oldalát is befedi). A lapot alaposan megkenjük olajjal, majd rátesszük a második lapot. Ezt a lapot is megolajozzuk, és rátesszük a harmadik réteslapot, de ezt már nem kell olajozni.

A harmadik lapra egyenletesen szétosztjuk a túrós masszát, egy kicsit megnyomkodjuk, hogy egyenes legyen, majd egy réteslappal lefedjük. Ismét megolajozzuk, és ráhelyezzük a második lapot, majd újabb olaj réteg, és következik az utolsó réteslap, ezt már nem olajozzuk.

A sütőt előmelegítjük 160 fokra, betesszük a süteményt és 45 -50 percig szép pirosra sütjük (időnként meg lehet fordítani).

Ha már langyos megszórjuk porcukorral (amennyire édesebben szeretjük), felkockázzuk és tálaljuk.

Egy húsgombócos csorba után lehet akár önálló második fogás, és tálalhatjuk például lekvárral is. Hidegen és melegen is finom.

kapcsolódó írások

Vélemény, hozzászólás?