Finom, egyszerű és egészséges, ezt mondta annak idején édesanyám, amikor salátalevest főzött. Sokan csóválták a fejüket: salátából leves? Az meg milyen lehet? Javaslom, próbálják ki!
Hozzávalók:
2 fej szép, friss saláta
2-3 szál zöldhagyma
2-3 gerezd fokhagyma
só
1 csokor kapor
1-2 kanál almaecet
Besűrítéshez
2-3 kanál liszt
2-3 kanál növényi olaj
3 dl tejföl
Tojás feltéthez
4 tojás
kevés só
A salátát nagyon alaposan megmossuk, hogy még véletlenül se maradjon rajta homok vagy föld. A leveleket lecsepegtetjük, majd kisebb darabokra vágjuk.
Az apróra vágott hagymát és fokhagymát egy kis olajon megfuttatjuk (ne pirítsuk meg!) egy kb 6 literes fazékban, majd rátesszük a feldarabolt salátaleveleket. Egy kicsit megkeverjük, majd felengedjük forró vízzel, megsózzuk. Megfőzzük, de nem kell szétfőzni. Közben a tojást felverjük pici sóval, és jó, vékony omlettet sütünk egy serpenyőben, ezt feldaraboljuk.
A besűrítéshez rántást készítünk, de nem az olajt forrósítjuk meg, hanem a lisztet pirítjuk meg kissé, hozzáadjuk az olajat, majd hidegvízzel szép simára keverjük. Amikor a saláta megpuhult, beletesszük a rántást, illetve a tejfölt is simára keverjük, hozzáadunk némi forró levest, majd ezt is hozzáadjuk a salátás keverékhez.
Ekkor tesszük hozzá az apróra vágott kaprot (frissen a legfinomabb), majd rátesszük a kisebb darabokra felvágott omlettet, illetve az ecetet. Jól bánjunk a tejfölös keverékkel, mert az ecet miatt összemehet.
Tálaláskor tehetünk rá tejfölt, és finom pirítóssal is.