A leves sokunk számára nagyon fontos, kihagyhatatlan a napi étkezéseink során. Van aki így, van aki úgy szereti, de az eddigi tapasztalataim szerint, akik megkóstolták a csorbát (ciorba románul), megszerették. Van persze ebből is sokfél, itt az egyik kedvencünk szerepel, a húsgombócos, amit perisoare-nak hívnak arrafele. Persze, lehet készíteni csirkehússal, marhahússal, vagy akár kolbásszal is…
Két nagy „titok” van az elkészítéshez: kell hozzá korpacibere (bors) és lestyán (leustean), ezek nélkül nem az igazi…
Hozzávalók:
Húsgombóchoz
0,5 kg darált sertés hús
4-5 kanál megmosott rizs
1 tojás
só, bors, paprika, vágott zöldpetrezselyem
Leveszöldségek
4-5 sárgarépa
1-2 gyökér
1 kisebb zeller
1 kisebb karalábé
1 burgonya
1-2 dl paradicsomlé
hagyma, fokhagyma ízlés szerint (de ki is hagyható)
1 kk pirospaprika
só izlés szerint
4-5 liter víz
1-2 kanál olaj
A „titkos” ízesítők:
az aprított lestyán levél (ha van friss az a legjobb, de megteszi a szárított vagy fagyasztott is)
1-2 dl korpacibere (ebből is a friss a legfinomabb, de lehet kapni por alakban is az erdélyi élelmiszerboltokban)
Elkészítés
A zöldségeket megtisztítjuk, felkockázzuk (nem túl kicsire), és hideg vízbe tesszük, hogy ne barnuljanak meg. A húsból, rizsből, tojásból, fűszerekből olyan masszát keverünk, mint a töltött káposztának.
A vizet a sóval, olajjal odatesszük főni, amikor a víz már fő, kis gombócokat formázunk a húsmasszából, és beletesszük a forró vízbe.
Amikor a gombócok már félig megfőttek, hozzátesszük a felaprózott zöldségeket, a további fűszereket. Mikor már megfőttek elég (van, aki jól megfőve, van, aki ropogósabban szereti), hozzáadjuk a paradicsomlevet és az apróra vágott lestyán leveleket. Mikor felforrt, hozzátesszük a korpaciberét. Még egy pár percig főzzük, és elkészült az illatos, egészséges levesünk.
Tálalásnál lehet esetleg tejföllel kínálni, de anélkül is nagyon finom.