Igen finom, leginkább román desszert, amit Erdélyben is nagyon kedvelnek, és érdemes otthon is kipróbálni.
Hozzávalók
- 250 gramm tehéntúró
- 230-250 gramm liszt
- csipetnyi só
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor (lehet barna is)
- 2 egész tojás
- opcionális, reszelt citromhéj, esetleg csipetnyi fahéj
Ezen kívül: bő olaj a sütéshez, liszt a munkafelületre,
tálaláshoz: ízlés szerint lekvár (legjobb az áfonya),
tejföl, ami porcukorral enyhén édesíthető.
Elkészítés
Tegyük egy tálba a tehéntúrót, adjuk hozzá a sót, vaníliás cukrot és a sütőport (a citromhéjat). Villával összetörjük a hozzávalókat, majd hozzáadjuk a két tojást. Elkeverjük jól a masszát, és beledolgozzuk a lisztet, míg homogénné válik, de nem kell túl sokáig gyúrni, hogy legyen puha.
A liszt mennyisége kissé változhat a tojás méretétől, a túró nedvességtartalmától függően. Néha szükség van egy kis lisztre, hogy olyan tésztát kapjunk, ami nem ragadhat a kézhez, de ne is legyen kemény.
A munkafelületet szórjuk meg liszttel, hogy a tészta ne ragadjon le, a papanasi tésztát rátesszük a munkafelületre, majd 5 nagy és 5 kisebb darabra osztjuk.
A kis darabokat golyóvá formázzuk (ezek lesznek a kis „kalapok”, a nagy darabokból a nagy karikákat formázzuk meg, majd az ujjak segítségével lyukat alakítunk ki a közepén, ami enyhén kiszélesedik, így a közepe is jól megsül.
Sütés
A sütéshez öntöttvas edény vagy vastagabb aljú serpenyő az ideális. Az olajat beleöntjük az edénybe (kb. 5-6 cm mélyen kell lennie a tálban). A megfelelő tűzön addig melegítjük, amíg az edénybe mártott kis tésztadarab azonnal légbuborékokat képez körülötte és az olaj fölött lebeg, majd a tüzet csökkentjük. A papanasit egyenként szép barnára sütjük, majd kiszedjük nedvszívó papírra, hogy eltávolítsuk a felesleges olajat.
Tipp: annak elkerülése érdekében, hogy nyers maradjon a közepe, amint elérte a kívánt barnulási fokot, és lecsepegtettük az olajat, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe 7-8 percre.
Most már lehet tálalni, melegen, tejfölbe mártva és lekvárral díszítve.